Project Description

De drie doorslaggevende minuten tijdens het sollicitatiegesprek

Verbinder, headhunter, blogger & inspirator Suzanne Vormer, Carrière Vormer

 

Welke momenten geven jou (on)bewust een voorsprong tijdens het sollicitatiegesprek naar je droombaan?

Als het aankomt op een sollicitatiegesprek dan luidt het welbekende mantra “zorg dat je een goede eerste indruk maakt”. Zonder enige voorbereiding kan dit voor de nodige spanning én zweetdruppels zorgen. Het vooruitzicht van de ontmoeting met een potentiële nieuwe werkgever kan angstaanjagend zijn. De spanning neemt alleen maar toe wanneer het ook nog eens gaat om een baan waar je al jaren van droomt. Hoe ga je daar mee om?

Een sollicitatiegesprek neemt al gauw een uur in beslag. Cruciale momenten binnen het gesprek zijn echter vaak de eerste twee minuten en de laatste minuut. Zo blijkt uit mijn observaties tijdens de talloze sollicitatiegesprekken die ik heb mogen bijwonen.

Waarom zijn de eerste en laatste minuten zo belangrijk in het sollicitatiegesprek?
De tijd om je zo goed mogelijk te presenteren bij jouw toekomstige werkgever is van zeer korte duur. Nóg minder tijd heb je om een verpletterende eerste indruk achter te laten. De verkeerde eerste indruk laat je kansen op de gedroomde baan slinken als sneeuw voor de zon, want je krijgt nooit meer een tweede kans om een goede eerste indruk te maken.

Voorbereiding
Gun jezelf de tijd om je goed voor te bereiden. Doe gericht onderzoek naar het bedrijf waar je graag zou willen werken en bedenk van te voren wat jij nog zou willen weten. Check de achtergronden van alle gesprekspartners op bijvoorbeeld LinkedIn. Dit kan aanleiding geven tot een mooi persoonlijk gesprek wanneer je ook wat vragen stelt over zijn/haar achtergrond. Zorg tenslotte dat je weet waar je moet zijn en voor een outfit die aansluit bij het bedrijf waar je gaat solliciteren.

Positieve mindset
Het is normaal om zenuwachtig te zijn als het erom spant, dus het is belangrijk om positief te blijven. Een positieve mindset bouw je niet in enkele minuten op maar daar werk je van te voren elke dag aan voordat je het gesprek in gaat. Dr. Joe Dispenza (neurowetenschapper, auteur van het boek “Becoming Supernatural” en “You are the placebo”) geeft aan dat dagelijkse meditatie én het visualiseren van grote events in je leven zoals bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek je de tools geven om te bereiken waar je zo naar verlangt. Regelmatig mediteren zorgt voor een kalmer en bewuster brein én het visualiseren zorgt ervoor dat je voor jezelf al een beeld hebt gevormd van hoe je jezelf graag wilt presenteren en belangrijker nog hoe je je voelt bij een goede afloop (een goede app om je op weg te helpen is Headspace).

Hoe maak je de juiste eerste indruk én waarom neem je een drankje aan?
Kom op tijd en loop vol zelfvertrouwen het gebouw binnen. Groet de receptioniste vriendelijk en laat weten voor wie je komt. Met andere woorden: zorg voor een ontspannen begin. Als je even moet wachten, ga dan rustig even zitten en ontspan. Laat je telefoon weg en observeer de ruimte en ga rechtop zitten, kom tot rust.

Zodra je wordt binnengeroepen, glimlach dan vriendelijk naar je interviewer én kijk je interviewer aan als je hem/haar begroet! Begin met smalltalk om rapport te maken met je interviewer. Veilige onderwerpen zijn bijvoorbeeld je weg naar het interview of het weer, blijf ondertussen wel aandacht schenken aan je interviewer om te zien of hij/zij het kan waarderen. Een goede verstandhouding bouw je op door helder te communiceren, aandachtig te luisteren en zelf ook nieuwsgierig te zijn. Gebruik een prettig stemvolume en praat op een gemiddeld tempo.

Neem altijd een drankje aan, dit zorgt voor een fijne sfeer en door af en toe een slokje te nemen kun je zelf wat tijd kopen om een goed antwoord te formuleren.

Beantwoord de vragen eerlijk en duidelijk, daarmee geef je de interviewer de kans om te zien of jij als persoon en met jouw karakter past bij de organisatie en het team waarin je komt te werken. En stel ook een paar vragen terug als er voldoende gelegenheid is.

Last but not least, zorg ervoor dat je enthousiasme uitstraalt. Als je enthousiast bent, je goed hebt voorbereid, beschikt over de juiste set kwalificaties en werkervaring en je goed duidelijk hebt kunnen maken dat jij veel waarde kunt toevoegen aan het bedrijf dan maak je een behoorlijke kans op succes. Overtuig je interviewer dat jij zult zorgen voor een succesvolle samenwerking en zorg dat hij/zij weet waarom jij degene bent die ze moeten hebben voor de job.

Focus (de laatste 60 seconden!)
Hoewel een eerste indruk van cruciaal belang is, is het afsluiten van het sollicitatiegesprek net zo belangrijk. Houd de focus dus bewust goed vast. Het is belangrijk om het gesprek prettig af te sluiten. Bedank je interviewer voor het (fijne) gesprek en schenk hem/haar nog een glimlach. Loop met opgeheven hoofd het gebouw weer uit. En vergeet vooral niet te genieten van het feit dat jij bent uitgenodigd en dat het bedrijf tijd heeft gemaakt om jou te mogen ontvangen.