Project Description

Zet jezelf met een “Elevator Pitch” op de kaart!

De elevator pitch (elevator = lift, pitch = verkooppresentatie) is een tool om jezelf kort maar krachtig te presenteren. De naam geeft de tijdsduur aan van je presentatie, namelijk de tijd waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat. Dit zal ongeveer 30 tot 60 seconden zijn.

Je zult allicht een keer in de situatie zijn beland dat je onverwachts gevraagd werd om in een korte tijd te vertellen wat je doet en waar je werkt, bijvoorbeeld tijdens een feestje, in de lift of tijdens een busrit. Het laatste wat je dan wilt is met een mond vol tanden komen te staan óf een onsamenhangend langdradig verhaal vertellen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan of je opnieuw aan het oriënteren bent op de arbeidsmarkt, is het daarom verstandig om eens bewust na te denken over wat jou als professional “bijzonder” maakt. Vervolgens zul je bij jezelf te rade moeten gaan hoe je de boodschap kort en krachtig kunt overbrengen. En als klap op de vuurpijl is het van groot belang dat je naast de inhoud van je elevator pitch rekening houdt met je verbale en non-verbale communicatie. Jouw verkooppresentatie kan nog zo gelikt zijn, als je hem op een monotone ongeïnteresseerde manier overbrengt dan zul je geen enkele snaar weten te raken. En je krijgt helaas geen tweede kans voor een eerste indruk.

Tijd om aan de slag te gaan dus!

Wat wil je overbrengen tijdens je elevator pitch?

1. Wie je bent
2. Wat je te bieden hebt (kwaliteiten, oplossingen)
3. Wat je toegevoegde waarde is (voordelen)
4. Wat je zoekt

Hoe zorg je ervoor dat je pitch onvergetelijk wordt?

1. zorg voor een prikkelende opening
2. houd de tijd in de gaten
3. zorg ervoor dat je hem met passie overbrengt
4. eindig met een vraag

Kijk bij je voorbereiding vanuit de ogen van jouw toekomstige werkgever. Vraag je telkens af wat de waarde en voordelen zijn voor hem. Stel dat je toekomstige werkgever slechts één ding over je zou moeten onthouden, wat moet dit dan zijn?

En vervolgens oefenen, oefenen…oefenen! Oefen je verhaal hardop voor de spiegel totdat je je gemakkelijk voelt bij je verhaal. Vraag aan anderen (familie en vrienden) hoe je overkomt. Wissel je stemvolume en toonhoogte af zodat het geen monotoon geheel wordt en gebruik lichaamstaal. Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent van je elevator pitch, maar het is nog belangrijker dat je boodschap helder overkomt bij je toehoorder. Vraag om eerlijke feedback waarin gelet wordt op inhoud, intonatie en lichaamstaal.

Enkele voorbeelden van elevator pitches

Om je alvast op weg te helpen hierbij drie voorbeelden van een elevator pitch:

• Elevator pitch van een credit-controller:

“Ik help bedrijven financieel gezond te blijven. Ik zorg ervoor dat de inkomende geldstroom op pijl blijft, zodat mijn werkgever zich kan focussen op het ondernemen. Bij mijn vorige werkgever heb ik binnen 4 maanden de betalingsachterstanden volledig weggewerkt en bespaarde ik mijn werkgever EUR 200.000 aan kosten. Heeft u ook behoefte aan extra liquide middelen binnen uw bedrijf en minder wanbetalers?”

• Elevator pitch van een interim Finance manager:

“Ieder gezond bedrijf begint met een gezond financieel kloppend hart. Ik zorg ervoor dat de doelstellingen in lijn liggen met de bedrijfsvisie en dat deze worden omgezet in concrete stappen. Aan het benutten van de talenten van mijn medewerkers hecht ik grote waarde en ik zorg ervoor dat ze zich vol overgave kunnen inzetten en doen waar ze goed in zijn. Bent u in het bezit van een goed kloppend financieel hart?

• Elevator pitch van een belastingadviseur:

“Ik help ondernemers gebruik te maken van fiscale faciliteiten zodat ze minder belasting hoeven te betalen. Om mijn klanten goed van dienst te kunnen zijn heb ik mij gespecialieerd op het gebied van omzetbelasting en houd ik de literatuur op dit gebied nauwlettend in de gaten zodat ik kan inspelen op nieuwe kansen. Laat u geen kansen onbenut om minder belasting te betalen?”

Geïnspireerd geraakt? Maak dan vandaag nog je eigen elevator pitch. Veel plezier met succesvol pitchen!